Algemene voorwaarden

Hierbij de algemene voorwaarden van Stichting Addisa, gevestigd te Bennekom, Ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 78336422.

 

Artikel 1. Algemeen

Stichting Addisa richt zich op het begeleiden van verslaafde mensen in herstel. In het bijzonder zijn de activiteiten er op gericht om herstellenden naast een eventuele veilige huisvesting te bieden, te werken aan een stevige basis voor de toekomst in een intensief 5-daags begeleidingsprogramma.

Artikel 2. Programma

Het programma is opgebouwd uit verschillende bouwstenen afgestemd op de persoonlijke situatie van de deelnemer. Deze bouwstenen zijn onder andere sociaal maatschappelijke ondersteuning, geestelijke begeleiding en wanneer mogelijk huisvesting.
b. Sociaal-maatschappelijke ondersteuning kan bestaan uit hulp bij het vinden van werk, inschrijving als woningzoekende, het vinden van een opleiding, het hebben van een verantwoorde vrijetijdsbesteding, etc.

c. Geestelijke begeleiding richt zich op de coaching/counseling van de deelnemer bij het werken aan herstel via het “12-stappen Minnesota model”, innerlijke rust en spirituele groep.

d. Huisvesting bestaat uit een eigen of gedeelde kamer en een aantal gemeenschappelijke ruimtes waaronder een keuken en huiskamer. Huishoudgeld komt voor rekening van de deelnemer. De hoogte van het bedrag wordt periodiek vastgesteld en bij de intake meegedeeld. Dit geld wordt door de bewoners zelf beheerd en dient de kosten te dekken voor ontbijt, lunch en avondeten en andere huishoudelijke behoeften. De kosten voor Nutsvoorzieningen (gas, licht water), internet en TV zijn bij de huisvesting inbegrepen. Zowel het privévertrek als de gemeenschappelijke ruimtes zijn volledig ingericht en gestoffeerd. Het is deelnemer niet toegestaan hier enige veranderingen in aan te brengen. Ook is het niet toegestaan om enige decoraties aan te brengen dan wel zelf meubilair te plaatsen. Kosten als gevolg van schade aan de eigendommen van Stichting Addisa zullen aan de bewoners worden doorberekend.

e. Het programma en het in artikel 4 genoemde begeleidingsplan verplicht Stichting Addisa tot de geplande inspanning (inspanningsverplichting) terwijl iedere resultaatverplichting door Stichting Addisa nadrukkelijk van de hand wordt gewezen.


Artikel 3. Toegang woningen

Medewerkers van Stichting Addisa hebben te allen tijde toegang tot de woningen en alle vertrekken daarin.

Artikel 4. Begeleidingsplan

Na acceptatie van de deelnemer door Stichting Addisa zal met de deelnemer een begeleidingsplan worden opgesteld dat afgestemd is op de persoonlijke situatie en dat rekening houdt met de aanbevelingen van de kliniek.
Het plan bestaat uit een einddoel, een stappenplan, een tijdspad en een prognose van de benodigde begeleiding om dit te realiseren.
De deelnemer committeert zich aan dit plan door te tekenen voor akkoord.
Het plan is dynamisch, dat wil zeggen dat desgewenst tijdens het begeleidingstraject wijzigingen kunnen worden doorgevoerd.


Artikel 5. Begeleiders

Iedere deelnemer heeft een vaste begeleider en een vervangend begeleider. Wekelijks komen de begeleiders bijeen voor dossierbespreking en eventuele bijstelling van de begeleidingsplannen. Voor deze bespreking leveren alle deelnemers voor maandag 12 uur hun wekelijkse updateformulier in.
In geval van verschil van mening tussen deelnemer en begeleider kan worden bemiddeld door de bestuurder van de stichting.

Artikel 6. Instroomprocedure

Om toegelaten te worden tot het programma is een instroomprocedure van toepassing. Stichting Addisa behoudt het recht om toelating te weigeren.
Het aanmeldformulier en de gevraagde informatie bij deze procedure moet in een zo vroeg mogelijk stadium, maar ten laatste 4 weken voor ontslagdatum van de kliniek bij Stichting Addisa zijn ingediend.

Artikel 7. Cliëntenraad

 Iedere cliënt heeft het recht om gevraagd en ongevraagd advies te geven over de gang van zaken in het huis en de begeleiding. Daarmee vormen alle deelnemers gezamenlijk de huidige cliëntenraad. Onderwerpen t.a.v. de woning komen aan de orde tijdens een vast agendapunt bij de huiskamerbespreking. Onderwerpen m.b.t. de begeleiding komen één keer per kwartaal aan de orde tijdens een begeleidingsvoortgangsgesprek met de bestuurder van de stichting. Uiteraard staat het de deelnemers vrij om ook tussentijds onderwerpen aan de orde te stellen. 

Artikel 8. Verzekering

 Stichting Addisa heeft een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afgesloten. Iedere aansprakelijkheid van Stichting Addisa is beperkt tot het bedrag dat onder de bedrijfsaansprakelijkheid kan worden uitgekeerd.

Artikel 9. Gemeentelijke inschrijving Safe-house

Deelnemers blijven in principe ingeschreven in hun eigen gemeente. Inschrijven in de gemeente van de Addisa locatie gaat altijd in overleg en is niet vanzelfsprekend. De eigen gemeente van de deelnemer kan besluiten dat de begeleidingsperiode door Addisa wordt gemaximeerd tot een bepaalde periode. 


Artikel 10. Betaling

De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) voorziet in de mogelijkheid om genoemde begeleiding vergoed te krijgen via zorg in natura. In geval van een Persoons Gebonden Budget (PGB) wordt de vergoeding overgemaakt naar de deelnemer als budgethouder. Door de deelnemer dient een rekening geopend te worden die uitsluitend voor de afdracht van de PGB gelden aan Stichting Addisa gebruikt wordt. De vereiste administratie bij een PGB is de verantwoordelijkheid van de budgethouder maar zal door stichting Addisa worden bijgehouden en maandelijks ter goedkeuring aan de deelnemer worden voorgelegd. Na ondertekening door de deelnemer zal de administratie bij het zorgkantoor worden ingediend.
Voor vergoeding via zorg in natura wordt er via de gemeente een zelfstandige eigen bijdrage gevraagd per maand, berekend op het inkomen van de deelnemer.
De deelnemer die gebruik maakt van het safe-house is een zelfstandige bijdrage per maand verschuldigd uit eigen middelen te voldoen, zonder dat de deelnemer gerechtigd is tot verrekening met uit hoofde van de WMO toegekende gelden. Deze bijdrage is niet gekoppeld aan enige verblijfs-, begeleidings- of andere functie of indicatie in het kader van PGB of WMO dan wel op een andere op deelnemer van toepassing zijnde wettelijke regeling en dient derhalve door de deelnemer integraal te worden voldaan ongeacht enigerlei toekenning aan deelnemer van gelden uit hoofde van één van onze wettelijke regelingen.
De zelfstandige bijdrage dient vooruit betaald te worden. Bij instroom van het programma dient het maandbedrag te zijn bijgeschreven op de rekening van Stichting Addisa. Daarna dient het telkens voor de eerste dag van de maand te zijn bijgeschreven op de rekening van Stichting Addisa. Bij achterstallige betaling kan overgegaan worden tot het beëindigen van de begeleiding en de huisvesting.
De door Addisa, vastgestelde borg dient binnen 7 dagen voor instroom van/in het programma/safe-house te worden betaald om plaatsing te garanderen. Bij het niet ontvangen van de deposit/borg, zal de aanmelding/toekenning worden geannuleerd en is er geen recht op aanspraak op een plek in het programma/safe-house. Dit bedrag wordt verrekend bij het succesvol afsluiten van het programma. In geval van een no- show of vroegtijdig afbreken van het programma vervalt deze deposit aan stichting Addisa.

Artikel 11. Vertrouwelijkheid

Stichting Addisa verplicht zich de gegevens van de deelnemer vertrouwelijk te behandelen en niet zonder schriftelijke toestemming van de deelnemer in enige vorm met derden te delen.
De deelnemer verplicht zich tot strikte geheimhouding over mededeelnemers en medewerkers van stichting Addisa.
Stichting Addisa maakt gebruik van verslaglegging. Deze verslaglegging is ten alle tijden inzichtelijk voor de deelnemer.

Artikel 12. Beëindiging programma

Bij beëindiging van het programma volgt een uitstoomprocedure bestaande uit een eindafrekening van de begeleidingskosten, controle Stichting Addisa eigendommen, verrekening van borggelden. Er geldt een opzegtermijn van 1 maand.

In geval van overtreding van de reglementen behoudt Stichting Addisa zich het recht voor om deelnemers op ieder moment van verdere deelname aan het programma uit te sluiten. In dat geval volgt onmiddellijke verwijdering uit de huizen, worden de huissleutels teruggevorderd en de contactpersoon van de deelnemer op de hoogte gesteld. Vooruitbetaalde zelfstandige bijdrage en borggelden worden niet teruggegeven. Het zorgkantoor en/of gemeente zal op de hoogte worden gesteld van de beëindiging van de begeleiding.